luni, 26 septembrie 2016

Saptamana 39 - am terminat fundatia

Am incheiat turnarea fundatiei. Totul a mers bine si oarecum inginereste: am socotit cantitatile necesare de materiale bazat pe retetele din proiect cat si pe cele date de mesteri, am adus materialele pe santier (lemn pt cofrare, ciment, nisipi, pietris), am adus apa (3 cuburi de 1000 litri fiecare), am adus unelte si utilaje (lopeti, betoniera, generator de energie electrica pe benzina).


 Apoi vineri, sambata si luni am realizat efectiv fundatia (2 oameni la betoniera, 2 cu roabe, 1 cu piatra, 2 mesteri). Fundatia este cu beton ciclopian (adica inglobeaza bolovani care sunt legati intre ei cu beton).


 Vremea a tinut cu noi, dimineata mai racoare, insa iesea soarele si adia vintul, totul fiind perfect pt lucrul afara.




 M-am tinut de mesteri si am pus 2 tuburi (canaliza si apa) in globate in fundatie, la partea de cofrare a subsolului am pus lateti si lemne pt a face santul si locasurile pt tuburile electrice si pt dozele de aparataj.



Urmeaza decofrarea, turnarea betonului in subsol, umplerea cu pietris / pamint a celor 2 sectiuni de fundatie, compactarea acestor umpluturi. Apoi vin materialele si mesterii se apuca de zidit zidurile, turnarea stalpisorilor si a centurii de beton armat.


Realizarea fundatiei a fost o sctivitate placuta poate si din cauza ca a fost prima data cand noi am realizat asa ceva, dar in mod sigur si din cauza ca am fost ajutati de oameni dibaci care au tras ca sa terminam munca la fundatie in cele 3 zile.

duminică, 11 septembrie 2016

Saptamana 36 - scormonind in pamint

Dupa ce am insemnat unde sa scormonim, a venit si tractorul scormonitor (era o vorba in regimul precedent: munca e pentru tractoare).
Daca in articolul precedent ma miram cum de nu intrau in pamint tarusii, acum am aflat si cauza: sunt 2 palme de pamint, apoi urmeaza o piatra rosiatica - maronie, relativ usor de spart.

Mare noroc ca s-a inventat acest buldoexcavator, altfel ca sa sapi fundatia ar fi fost o munca de durata mai mare si mult mai scumpa.

Intr-o parte, acolo unde e cel mai jos, vom face partea de beci / demisol


Dupa ce buldoexcavatorul a plecat, am luat un tirnacop, lopata si am nivelat marginile fundatiei, am scos tot de era pe fundl fundatiei. Mi s-a parut incredibil de tare piatra, privind la cum sapa masinaria, parea un fel de pamint tasat, mai niste piatra etc, dar cand am pus mina sa curat, sa nivelez, a fost altfel. Desi asta cred ca e un punct in plus pt o constructie, sa ai solul tare, sa nu fie necesar sa sapi 2 metri pina dai de un sol stabil sau sa faci o fundatie extrem de voluminoasa.

La facut de rachie la cazan in Putna (Caras- Severin)

 Desi in anul curent 2016 nu au fost multe prune cum au fost in anul 2015, au fost culese toate undeva la jumatatea lunii august. Apoi timp de o luna au fermentat si zaharul a devenit alcool. Cand nu s-a mai auzit zgomotul fermentarii (pui urechea pe butoi si auzi un sunet specific), a venit vremea sa le ducem la distilat si sa facem tuica de pruna (sau rachia specifica Vaii Almajului).

Cazanul de rachie al satului este un loc unde nu ajungi cand ai tu chef, trebuie sa vorbesti cu cazangiul sa te treaca la rind. Cand spune el ca iti vine rindul, atunci iti faci rachia.

In afara de prunele fermentate mai ai nevoie de lemn uscat pentru foc, de marimi diferite, caci la inceput pui lemne care sa inteteasca focul, apoi spre final ai nevoie de un foc mai molcom. Aceste lemne trebuie pregatite cu luni bune in avans.

Rindul nostru la cazan a inceput sambata seara de la ora 23:00. Am aproximat ca avem vreo 7 fierturi maxim (adica acest cazan are o capacitate de 220 litri de borhot si noi aveam in butoaie de lemn circa 1400 de litri de borhot). La fiecare fiertura ai nevoie de circa o ora pentru a o procesa, deci vom sta la cazan pina duminica dimineata.


Ai nevoie de cativa oameni ca sa muti prunele fermentate din butoaiele tale in butoiul de la cazan (le duci cu o caruta, un tractor etc), asta o faci inainte de ora cand trebuie sa incepi prima fiertura, adica sa fie prunele aduse acolo deja. La cazan mai e nevoie sa ai pe cineva care sa amestece (sa dea la manivela) cat fierbe incarcatura cazanului, apoi mai sunt necesare niste recipiente (damigene de sticla, butoaie etc) in care sa pui rachia obtinuta.

Aia tineri trebuie sa fure meseria de la aia batrani daca vor rachie pe masa :) 
Daca nu, sa bea cola!  
 
Etansarea cazanului se face cu o pasta de mamaliga si cenusa.
De mentionat ca acest cazan este din cupru de prin anul 1926. 
Poate ca nu arata hi-tech, insa produce o bautura care da clasa multor
bauturi fine caci din prune crescute cu apa, soare in aer curat, apoi fierte cu foc de lemn 
sub supravegherea omanilor cu experienta, nu poate iesi posirca.

In jaratecul de la cazan se pun cartofi care se coc incet si apoi se maninca cu brinza adevarata de oaie.
Pofta buna!

Prunele isi asteapta cuminti rindul

Munca la cazan este o oportunitate de socializare, lumea deapana povesti 



Noi am terminat spre dimineata, cand soarele dadea semne ca vrea sa porneasca o noua zi. 



duminică, 4 septembrie 2016

Saptamana 35 - insemnari pe pamint

Au venit mesterii si am insemnat locul unde va trebui sapata fundatia conform cu documentatia proiectului.




Am avut niste tarusi de lemn cu care am insemnat colturile si santurile interioare. Am avut de asemenea si un baros cu care am batut tarusii.
E un fel de a spune ca i-am batut, de abia au intrat in sol 10-15 cm, parca am batut in piatra.



Din cauza ca acesti tarusi pareau foarte usor de scos, am decis sa curat de iarba partea unde vine sapatura, asa ca acum e clar unde ce vine sapat.