luni, 10 iulie 2017

Saptamana 27 - cositul finului in iulie

Am avut o mica pauza in care nu am mers prin livada. Finul s-a copt si am tocmit pe cineva sa il coseasca cu motocositoarea. A facut treaba buna, rapid si cu efort redus.




Albinele sunt bine, cei 2 stupi facuti anul acesta par puternici, rame cu puiet si cu miere capacita in coronita. Ceilalti stupi, de anul trecut, au avut pusa magazia deasupra insa nu au facut productie.

Teiul este in curs de culegere, dar e foarte cald, banuiesc ca florile nu au nectar si albinele nu au ce aduce in stup.




Peisajul isis schimba culoarea de la verde la galben.




Pomii sunt bine, au frunzele la locul lor. Trebuie tinut cont ca o solutie de irigare este necesara daca dorim sa avem fructe de la pomi.

Trebuie sa strangem finul si sa il punem la pomi, asa cum am stabilit ca vom face de anul trecut. La toamna sapam pomii, punem gunoi de grajd la fiecare si finul asta deasupra.

duminică, 18 iunie 2017

Saptamana 24 - inainte de tei

A fost un weekend relativ ploios si mai ales racoros pentru cum eram obisnuiti si mai ales cum a inceput sa fie vremea.

E plin de flori in fin, dar dupa parerea mea stupii nu au mincare. Ramele arata bine, au puiet capacit, nu am mai gasit botci in alti stupi, insa mierea se lasa dorita. Ramele au puiet si coronita, dar nu am vazut anul asta nicio rama cu miere capacita.

Am facut o poza la niste tei din apropiere, inca nu sunt infloriti.


 La 2 stupi (din lotul celor 3 cu care am inceput anul) am pus cate o rama oarba saptamana trecuta si e 80 la suta cladita, nu e inca gata pt oauat sau capacit trintorii.

Ultimul stup creat a inceput sa cladeasca un fagure suspendat de podisor, i-am bagat 2 foite ca nu stiu cand ajung la ei. (ambii stupi nou creati au albina acoperitoare si de aceea au 10 rame, adica o cutie completa).

Ceilalti stupi sunt cu albina suficienta, mai putin cel care a roit, trebuie sa eclozeze noile albine. Am mari sperante dela tei, pentru acest an as vrea sa isi faca provizii suficiente ca sa se descurce la iarna.

Tata s-a uitat la pomisori, sunt bine, a mai taiat din lastari. Am mancat 3 coacaze din coacazul pus de noi :). Alunii pusi sunt si ei bine, se pare ca unul singur nu a pornit.

De prin fin am cules coada soricelului, am pus ochii si pe niste sunatoare, dar inca nu e facuta, mai trebuie lasata sa creasca.

Am tocmit si cositul, cand va veni vecinul sa coseasca la el, va cosi si la noi (cu celebra motocositoare Carpatina).

luni, 5 iunie 2017

Saptamana 22 - la inceput de iunie prin livada

Luna a 6-a, iunie - ciresar. A inceput bine, mai bine de atat nu se putea: 1 iunie, joi, zi libera, 2 iunie, vineri, mai iei o zi libera, apoi luni 5 iunie Rusaliile, iar liber. 

In postarea anterioara am scris despre un stup cu botci, desi noi le-am stricat (dupa ce am gasit matca), el le-a refacut si a roit, am gasit albine putine, nu am gasit matca, insa au tras alte botci in locul celor stricate de noi.

Al 5-lea stup facut acum 7 zile pare sa fie pe un drum bun, are botci noi in plus de cele pe care i le-am plasat noi.

Per total stupii sunt usori, salcamul nu a fost un cules care sa ii ajute sa isi cladeasca rezerve de hrana. Poate acolo bate vintul prea des si prea tare, poate ca le-am pus magaziile prea brusc, cand nu era cazul etc.

Prognozele sunt normale pt aceasta perioada: ploi scurte, caldura. Nu stiu daca mai continui sa le pun, acum cel putin nu mai vad sensul lor cat timp e vara.


Mai jos prognoza pe saptamana 23: 

duminică, 28 mai 2017

Saptamana 21 - explozie de verde

Daca ar fi sa urmarim tiparul vremii pe ultimii 5-6 ani, as spune ca nu e nimic nou sub soare. Soare care nu se arata asa de mult din cauza norilor, a ploii. Ideea e ca ploua "cand nu trebuie" daca ai albine. Poti fi cel mai tare apicultor din lume, daca vreme ti-e potrivnica, albinele nu produc nimic si financiar vorbind, dai faliment cu albinele daca te bazezi pe producerea de miere.

Asa si anul asta: albinele au prins forta, dar salcamul nu a fost prea des din cauza frigului / gerului inopinat si cand a fost, a plouat. Albinele au adunat cat sa aibe ele insele de mincare. Acum prin iarba au aparut flori de toate formele.
 








Pomii sunt ok, din cauza ploilor si a relativei cresteri de temperatura, iarba a prins curaj si sunt locuri unde e mai cat pomii. Se impune in urmatoarele 3 saptamani cosit complet.


Stupii par inghititi de iarba, dar in fapt am taiat iarba 2 metri in jurul lor.

Am luat rame cu puiet capacit si cu albine din toti cei 3 stupi (6 rame in total) si le-am pus intr-o cutie. Asa, ca sa apara si a 5-a familie de albine :) (am pus si 2 botci gasite in alt stup, vezi mai jos, de dragul experimentului, sper sa le creasca si )

Am trecut si prin cei 3 stupi, am stricat o parte din celulele cu trintori, am vazut pe albul trintorului si acel punct negru - maroniu nedorit - varoa - dar nu asa des. La un singur stup am gasit 6 botci si matca, deci inca nu au apucat sa roiasca.

Familia de albine formata in 1 mai nu pare sa aibe o matca fecundata, asa ca i-am dat 2 botci din cele gasite. Din stupii de unde am scos ramele cu puiet si albine, am pus la schimb rame cu foita ca sa aibe de lucru, sa nu le stea capul la prostii :)

Cred ca acum stupii au ce minca si se descurca singuri, urmeaza peste cateva saptamani teiul.

Prognoza pe saptamana 22:


duminică, 21 mai 2017

Saptamana 20 - prin livada, prin stupi

 Dupa 2 saptamani de liniste, am sosit la livada :)

Surpriza: iarba pina la genunchi, impresura stupii, pomii. Am remediat asta rapid si apoi am inceput sa vad ce e nou prin stupi.

Cum se vede din pozele trimise de vecin, salcamul a inceput, insa a fost afectat de ger, zapada. Este unde si unde. Au aparut niste flori prin iarba.

Stupul de la drum: a facut un fagure sub hranitor, l-am scos si am pus 
o rama oarba sa aibe unde cladi si unde depune trintori.
Tot in acest stup era plin peste tot de mincare, foarte putin loc de ouat.
I-am pus o magazie, in ideea ca nu stiu cand ajung la ei si daca vor sa puna ceva de la salcam, sa o faca in magazie.

Tot acelasi stup, i-am dat o rama cu foita prinsa cu nailon de pescuit, albinele au ros nailonul intr-un loc. Deci ideea e buna, mai ieftina decat firul de inox, dar exista posibilitatea asta.

Stupul mare, din mijloc (biostupul): a crescut rama cu foita, a pus ceva miere.



Roiul facut din toti stupii pare sa o duca bine, avea mincare, albina calatoare,
botcile roase. Sa vedem si cand apare matca fecundata.


Asta a fos o surpriza placuta din stupul dinspre padure, unde am pus o rama cu foita 
pe care albinele au crescut-o, matca a depus acolo oua fara celule goale si apoi a fost capacit

Oare cum sa fac sa am ramele toate ouate la fel? Ca la revista :)

Am luat si incercat o cusca pt matca, sa fiu sigur ca e la loc ferit

E utila, merge bine

Cei 3 care au speriat livada :)

Flori prin livada


O pruna

Niste mere

Au inflorit murii


Agrise sau coacaze ?!



Frunza interesanta

Avem si o cruce acolo, in 1963 a murit cineva pe vechiul drum catre Putna





Progrnoza pe saptamana 21,  22 - 28 mai 2017

Cred ca ploile vor pune un final sezonului de salcam 2017. Urmeaza sa culeaga de prin fin, florile, apoi teiul.

duminică, 14 mai 2017

Saptamana 19 - doar prognoze

Saptamana aceasta nu am putut vizita livada si albinele. Am facut in schimb observatii locale in Timisoara unde salcamul a trecut, socul e in floare, teiul isi formeaza floarea.

Acolo la noi la deal / munte in schimb inca nu e nimic din toate acestea. Acolo incepe incet, incet sa apara florile prin fin, apoi prin saptamana 21 ar fi cazul sa avem salcamul inflorit (sau poate putin mai devreme?).

Update: poze de la vecin cu salcamul, afectat de ger si de zapada tarzie. E unde si unde, dar albinele au crescut ca si populatie si au adus mincare din ce au gasit:



Soc





Prognoza pentru saptamana 20 arata bine:


duminică, 7 mai 2017

Saptamana 18 - botci

Botca este celula unde se dezvolta o matca. Albinele aleg cateva celule cu oua proaspete si acestora le dau o atentie diferita de atentia pe care o dau unor celule cu oua pe care le doresc sa devina albine lucratoare sau trintori. Aceste celule speciale vor fi "inundate" cu laptisor de matca si dupa stadiul de ou, larva va continua pe drumul de a deveni matca, regina.
Matca fiind o albina mai mare, arenevoie de spatiu mai mare, astfel ca albinele ii vor face o prelungire la celula din fagure si acolo matca va trece prin stadiile dezvoltarii ei pina va iesi la lumina. Celula respectiva se numeste botca si arata ca o arahida in coaja.

In 1 mai am mutat la un loc 5 rame cu puiet capacit si oua de o zi + albina aferenta (vezi aici). Acum, dupa 7 zile, am verificat cum au evoluat acele albine. Pe primele 4 rame erau doar botci pe jumatate.


Incepusem sa ma gandesc ca nu am luat pe nicio rama oua de o zi (adevarul e ca nu stiu inca cum sa ma uit dupa asa ceva, nu le vad si pace, am luat ramele mai mult cu speranta ca nimeresc si ouale respective).

Apoi la cea de-a 5a rama, au aparut botcile, vreo 5, am incercat o poza care a iesit neclara, dar sigur sunt acolo 3 botcidin cele 5 :).



Conform cu cartile, dureaza 16 zile ca sa iasa o matca noua, de la stadiul de ou. Asa ca pe 16 mai ar trebui sa iasa o matca, care va pleca sa le lichideze pe celelalte neiesite inca din botci si apoi urmeaza sa se imperecheze. Urmatoarea vizita este pe la 20-21 mai 2017, deci nu vom asista la aparitia ei :)


Prietenii mi-au spus ca dupa ce iese noua matca, e bine sa las lucrurile in pace 10-12 zile, astfel incat matca sa se imperecheze, noul stup sa se obisnuiasca cu ea etc. Asa ca pe la final de mai, ar trebui sa vizitez stupul si sa gasesc oua depuse de noua matca. Apoi mut cele 5 rame intr-o cutie mai mare si pina in august, are trebui sa fie stupul independent si pregatit de iernat.

Pina atunci, vine o saptamana cu vreme instabila, relativ racoroasa. Cu putin noroc albinele vor incepe sa culeaga florile din fineata, apoi incepe sa apara si salcamul. Inca nu e o populatie numeroasa de albine si inca nu au inceput sa apara botcile in cei 3 stupi.

Vremea pe saptamana 19 2017