sâmbătă, 27 august 2016

Saptamana 34 - cu furtunul prin livada

Da, livada, furtun - totul pare normal ca pomii au nevoie de apa si apa o livrezi cu furtunul. Insa noi am fost sa masuram pante prin livada cu un furtun (improvizat) de nivel.

Problema e ca un ochi nexperimentat (de exemplu al nostru) nu poate aproxima cat de sus este un punct fata de alt punct. Poti face asta cu o nivela laser, on teodolit sau cu furtunul de nivel. Un furtun de nivel isi permite oricine, dar ce faci cu el dupa ce l-ai utilizat o data sau de 2 ori? Nu are sens sa dai 50 de lei pe asa ceva.
De aceea noi am luat un furtun verde de gradina, cel mai subtire ca si dimetru interior, 25 metri la 35 de lei (este furtun standard, pt el se gasesc tot felul de accesorii si cuplaje), apoi am cautat 2 metri de furtun transparent in care sa intre fortat furtunul verde.
Am taiat bucata de furtun transparent in 2 bucati egale, am pus cele 2 bucati pe furtunl verde (la ambele capete), apoi am luat o galeata plina cu apa, am  pus-o undeva sus, am bagat un capat de furtun in galeata, restul futunului mai jos si am tras apa prin furtun.
Cand apa din galeata e pe sfarsite, pui un deget la capatul futunului unde curge apa, apoi altcineva baga mina in galeata si pune degetul la capatul unde intra apa.
Se aduc cele 2 capete cu degetul tinut sa nu curga apa si se asteapta ca cele 2 niveluri de apa sa se egalizeze.


Noi am lasat un capat fix, in punctul cel mai jos si ne-am miscat cu celalalt capat. atentie sa nu urce apa in capatul fix si sa dea pe dinafara.
Apoi masori inaltimea de la nivelul apei la sol la capatul mobil, apoi masori inaltimea de la nivelul apei la sol in capatul fix - diferenta celor 2 este de fapt diferenta de nivel dintre cele 2 puncte.

Nu mica ne-a fost mirarea sa vedem ca erau aproape 2 metri pe o distanta de 15 metri, la ochi nu ai fi spus asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu