duminică, 11 septembrie 2016

La facut de rachie la cazan in Putna (Caras- Severin)

 Desi in anul curent 2016 nu au fost multe prune cum au fost in anul 2015, au fost culese toate undeva la jumatatea lunii august. Apoi timp de o luna au fermentat si zaharul a devenit alcool. Cand nu s-a mai auzit zgomotul fermentarii (pui urechea pe butoi si auzi un sunet specific), a venit vremea sa le ducem la distilat si sa facem tuica de pruna (sau rachia specifica Vaii Almajului).

Cazanul de rachie al satului este un loc unde nu ajungi cand ai tu chef, trebuie sa vorbesti cu cazangiul sa te treaca la rind. Cand spune el ca iti vine rindul, atunci iti faci rachia.

In afara de prunele fermentate mai ai nevoie de lemn uscat pentru foc, de marimi diferite, caci la inceput pui lemne care sa inteteasca focul, apoi spre final ai nevoie de un foc mai molcom. Aceste lemne trebuie pregatite cu luni bune in avans.

Rindul nostru la cazan a inceput sambata seara de la ora 23:00. Am aproximat ca avem vreo 7 fierturi maxim (adica acest cazan are o capacitate de 220 litri de borhot si noi aveam in butoaie de lemn circa 1400 de litri de borhot). La fiecare fiertura ai nevoie de circa o ora pentru a o procesa, deci vom sta la cazan pina duminica dimineata.


Ai nevoie de cativa oameni ca sa muti prunele fermentate din butoaiele tale in butoiul de la cazan (le duci cu o caruta, un tractor etc), asta o faci inainte de ora cand trebuie sa incepi prima fiertura, adica sa fie prunele aduse acolo deja. La cazan mai e nevoie sa ai pe cineva care sa amestece (sa dea la manivela) cat fierbe incarcatura cazanului, apoi mai sunt necesare niste recipiente (damigene de sticla, butoaie etc) in care sa pui rachia obtinuta.

Aia tineri trebuie sa fure meseria de la aia batrani daca vor rachie pe masa :) 
Daca nu, sa bea cola!  
 
Etansarea cazanului se face cu o pasta de mamaliga si cenusa.
De mentionat ca acest cazan este din cupru de prin anul 1926. 
Poate ca nu arata hi-tech, insa produce o bautura care da clasa multor
bauturi fine caci din prune crescute cu apa, soare in aer curat, apoi fierte cu foc de lemn 
sub supravegherea omanilor cu experienta, nu poate iesi posirca.

In jaratecul de la cazan se pun cartofi care se coc incet si apoi se maninca cu brinza adevarata de oaie.
Pofta buna!

Prunele isi asteapta cuminti rindul

Munca la cazan este o oportunitate de socializare, lumea deapana povesti 



Noi am terminat spre dimineata, cand soarele dadea semne ca vrea sa porneasca o noua zi. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu