vineri, 21 octombrie 2016

Saptamana 42 - podeaua la nivel

In aceasta saptamana am turnat un strat de beton care va deveni podeaua incaperilor acestei constructii cu caracter agricol.

Am inceput de dimineata

In interiorul fundatiei umplutura a fost pina la -5, chiar -7 cm de la elevatie, apoi peste elevatie a mai venit inca +5cm. Am pus sub beton folie HDPE (buboasa :) ) si am armat usor cu plasa cu ochiuri patrate de 10cm x 10cm.


Mi s-a parut interesant sa vad cum s-a facut planeitatea betonului.

De jur imprejur s-a masurat +5cm (pe cofraj), s-au batut cuie, apoi de la fiecare cui cu o ata s-a masurat nivelul in partea opusa. 

In interior s-au batut in umplutura niste bare scurte de fier beton pina la nivelul atei 


 Aceste bare au fost inglobate in gramezi de beton nivelate la nivelul barei. 


Gramezile indica nivelul la care trebuie turnat betonul (dupa ele se face nivelarea generala)  
   

Problema e ca nu te poti concentra usor in asa peisaj

Roaba dupa roaba

Apoi a fost turnat betonul si cu un dreptar s-a nivelat peste tot.

Pentru viitor 

Inca niste roabe si terminam cu placa de nivel


S-a lucrat cu spor si voie buna :)

Privind cum balteste apa / cum fuge apa de pe el, este acceptabil de drept :)


Am pus in fiecare zi apa peste acest beton, a mai plouat peste el, s-a intarit fara probleme majore (crapaturi).


O chestiune de care ne-am lovit: a trebuit sa comandam noi materialele si poate sunt si altii care vor avea problema similara, noi nu avem experienta de constructii, trebuie calculata cantitatea de beton necesara, adica numarul de saci de ciment, cantitatea de balast, nisip, apa - mai ales in locuri unde nu ai apa la indemina (noi am adus apa de la riu, nu avem in zona). Nu e interesant sa ramai fara materiale, pierzi ziua de munca, nu avansezi cu constructia.

Ce avem de facut? Trebuie pus un strat de beton pe care pentru usurinta il consideram gros de 15cm (caci nu am umplut peste tot egal, mai in centru era o mica groapa, mai o mica ridicatura etc, asa am stiut,asa am facut compactarea) peste un dreptunghi de 10metri lungime si 5metri latime. Adica 0,15 x 10 x 5 = 7,5 metri cubi de beton.

Daca am avea posibilitatea sa luam betonul direct de la o statie de betoane, ar fi simplu, insa noi trebuie sa il facem la betoniera.

Betonul de care avem nevoie are marca B250, care la 1mc de beton cere 355kg de ciment, adica 7,5mc x 355kg => 66 de saci de beton (un sac are 40 de kg, un palet are 40 de saci).  

La betoniera se masoara totul in lopeti, care pot fi mai mari, mai mici, mai pline, mai goale, deci nu e o stiinta exacta si nu toti s-au nascut cu statie de betoane la cur, cum ar spune un mare celebru anonim in viata.

Din betoniera noastra se face beton pentru 2 roabe mari, cu cuva de 100 de litri, insa cred ca incarcatura utila in fiecare roaba e de ~80 de litri, adica la o betoniera ar fi 160 de litri ca si volum de beton. Deci sunt necesare vreo 7500 litri / 160 litri = 46,8 (sa spunem 50) de betoniere (sau 100 de roabe).

La o betoniera am pus 4 lopeti de ciment, 8 lopeti de pietris si 8 lopeti de nisip. Mai folosesti circa 1 galeata si de apa (vreo 12 litri, pt usurinta, sa consideram 15 litri).

O lopata de ciment are vreo 4-5kg (consideram 5kg ca sa nu raminem in criza de ciment), la 50 de betoniere sunt 50 betoniere x 5 lopeti = 250 de lopeti de ciment, deci 250 lopeti x 5kg = 1000 kg de ciment, cum un sac de ciment are 40 kg, rezulta ca sunt necesari 1000 kg / 40kg = 25 de saci de ciment.

Noi am avut un palet de ciment din care am consumat 28 de saci, numar mai apropiat de calculul initial cu lopata.

De aceea cred ca e mai bine sa calculam asa decat sa luam datele de la marca de beton pe care urmarim sa o obtinem, caci B250 cere la 1mc de beton 355kg de ciment, adica 7,5mc x 355kg = 2662,5 kg, adica 66,5 saci de ciment, un palet si jumatate.

Nisip si pietris - asta e mai greu ca nu avem experienta, am cumparat un camion mare (8mc) de mix, nisip cu pietris (16-32), la calcul cred ca ar iesi asa:
-consideram ca o lopata are max 4 litri volum, deci la 7,5metri cubi de beton si 8 lopeti de nisip / pietris la betoniera si 50 de betoniere =>

50 betoniere x 8 lopeti x 4 litri = 1600 de litri de nisip si 1600 de litri de pietris, adica 3,2 metri cubi. Ceea ce nu se apropie de cei 7,5mc de beton calculati :)

Apa: 15 litri la betoniera x 50 de betoniere = 750 de litri, noi am mai avut apa de 2 palme in cubul de 1000 de litri.  

Dupa cum se vede e necesar sa cumperi materiale in plus, daca umplutura s-ar fi facut cu precizie mai mare, si volumul necesar de beton ar fi fost mai exact (poate ca 7,5mc aproximati au fost de fapt 5,5mc). De asta e bine sa cumperi materiale de la o firma care e dispusa sa le ia inapoi (fie returnezi si iei banii, fie iei altceva in loc in valoare de ce ai returnat).

Sper sa va ajute aceste detalii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu