duminică, 7 mai 2017

Saptamana 18 - botci

Botca este celula unde se dezvolta o matca. Albinele aleg cateva celule cu oua proaspete si acestora le dau o atentie diferita de atentia pe care o dau unor celule cu oua pe care le doresc sa devina albine lucratoare sau trintori. Aceste celule speciale vor fi "inundate" cu laptisor de matca si dupa stadiul de ou, larva va continua pe drumul de a deveni matca, regina.
Matca fiind o albina mai mare, arenevoie de spatiu mai mare, astfel ca albinele ii vor face o prelungire la celula din fagure si acolo matca va trece prin stadiile dezvoltarii ei pina va iesi la lumina. Celula respectiva se numeste botca si arata ca o arahida in coaja.

In 1 mai am mutat la un loc 5 rame cu puiet capacit si oua de o zi + albina aferenta (vezi aici). Acum, dupa 7 zile, am verificat cum au evoluat acele albine. Pe primele 4 rame erau doar botci pe jumatate.


Incepusem sa ma gandesc ca nu am luat pe nicio rama oua de o zi (adevarul e ca nu stiu inca cum sa ma uit dupa asa ceva, nu le vad si pace, am luat ramele mai mult cu speranta ca nimeresc si ouale respective).

Apoi la cea de-a 5a rama, au aparut botcile, vreo 5, am incercat o poza care a iesit neclara, dar sigur sunt acolo 3 botcidin cele 5 :).



Conform cu cartile, dureaza 16 zile ca sa iasa o matca noua, de la stadiul de ou. Asa ca pe 16 mai ar trebui sa iasa o matca, care va pleca sa le lichideze pe celelalte neiesite inca din botci si apoi urmeaza sa se imperecheze. Urmatoarea vizita este pe la 20-21 mai 2017, deci nu vom asista la aparitia ei :)


Prietenii mi-au spus ca dupa ce iese noua matca, e bine sa las lucrurile in pace 10-12 zile, astfel incat matca sa se imperecheze, noul stup sa se obisnuiasca cu ea etc. Asa ca pe la final de mai, ar trebui sa vizitez stupul si sa gasesc oua depuse de noua matca. Apoi mut cele 5 rame intr-o cutie mai mare si pina in august, are trebui sa fie stupul independent si pregatit de iernat.

Pina atunci, vine o saptamana cu vreme instabila, relativ racoroasa. Cu putin noroc albinele vor incepe sa culeaga florile din fineata, apoi incepe sa apara si salcamul. Inca nu e o populatie numeroasa de albine si inca nu au inceput sa apara botcile in cei 3 stupi.

Vremea pe saptamana 19 2017


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu